Suomalainen ruuan tuotanto
ja maaseutu pelastettavissa
Kirjoittajat:
MMM, yrittäjä ja luomu-tutkija Petri Leinonen, Elomestari Oy/Maatalouden tutkimuslaitos.
FM, maaseutututkija Heikki Susiluoma, Chydenius-Instituutti/Jyväskylän yliopisto.
Vegaaniuden ja hampurilaiskulttuurin välissä on tilaa luomutuotannolle
Nuorten ruokakulttuurissa on tällä hetkellä nähtävissä kaksi voimakasta
ääripään vaihtoehtoa: Toisaalla ovat halvalla massaruualla itsensä ravitsevat, ja
toisaalla ovat kaikesta eläintuotannosta kieltäytyvät vegaanit. Kumpikin ääripään
vaihtoehdoista vetää maaperää suomalaisen talonpojan alta pois eikä kumpikaan ole
globaalisti ajatellen perusteltavissa.
Kieltämällä täydellisesti eläinten hyödyntäminen kielletään myös oleellinen osa
ihmisen kulttuurihistoriaa, johon kuuluvat myös kotieläinten hyvä hoito ja eläinkunnan
tuotteet.
Luomutuotanto on tällä hetkellä suomalaiselle ruuantuotannolle selkein tapa profiloitua
kestävällä tavalla ja näin huolehtia maanviljelyn ja kotieläintalouden jatkuvuudesta.
Luomueläimet ekologinen valinta
Ehdoton veganismi ei ole Suomessa ekologisesti perusteltua. Yhtä heikosti
puolusteltavissa on myös nykyinen lihalla mässäily. Kohtuullinen
luomukotieläintuotanto on niin eettisesti, ekologisesti kuin taloudellisestikin kestävä
valinta suomalaiseksi maatalousstrategiaksi
Turkistarhausta vastaan tehdyt iskut ovat puheenaihe, joka harvemmin ohitetaan olan
kohautuksella. Useimmiten ihmisillä on mielipide asiasta.
Tarhauselinkeinon puolustajat kamppailevat elinkeinonsa puolesta. Tilanteiden
kärjistyessä syntyy keskustelua julkisuudessa oikeusvaltion säilymisestä jopa Supon
ylireagointeihin asti. Perinteiset eläin- ja luonnonsuojelujärjestöt ovat huolissaan
omasta kannatuksestaan laittomien iskujen saadessa yleistä tuomiota.
Eläinten kohtelusta huolissaan olevat nuoret kokevat syystä voimattomuutta virallisen
koneiston ja perinteisten vaikutuskanavien hitauden edessä. Heidän on kaiken lisäksi
helppo löytää konkreettisia toimintamuotoja pelkkien mielenosoitusten lisäksi; häkin
sisällä kehää kiertävä villistä kesytetty eläin on mahdollisimman hyvä
konkreettisen teon kohde.
Voisi olla hyödyllistä pohtia eläiniskujen ja vegaaniuden (täydellinen eläinkunnan
tuotteista kieltäytyminen) taustoja - olisiko siitä opittavaa suomalaiselle
ruuantuotannolle ? Pystyisimmekö kehittämään uskottavan vaihtoehdon hampurilais- ja
vegaanikulttuurien välille?
Eläinten kohtelua arvostellaan
Väitämme, että suuri osa eläinten hyödyntämiseen kielteisesti suhtautuvista
nuorista protestoi enemmänkin nykyistä kotieläinten kasvatus- ja hoitotapaa vastaan
kuin että he periaatteellisesti kieltäisivät kaiken eläinten hyödyntämisen.
Eurooppalaisten nautojen kuljetukset arabimaihin ovat myös meidän ongelmamme: olemme osa
EU:ta ja meidänkin veromarkkojamme palaa kesällä nähtyjen dokumenttien kaltaiseen
eläinrääkkäykseen.
Suomessakin maataloussektori vastustaa häkkikanaloiden kieltämistä.
Kotieläinyksiköiden koko kasvaa huimaa vauhtia ja eläinten hoidon teollistumista
pidetään välttämättömänä, suorastaan toivottavana kehityssuuntana. Taloudellisen
voiton maksimointiin tähtäävä eurooppalainen tehotalous prässää eläimistä
maksimisuoritukset: liikkumaton lihaeläin ahtaassa karsinassa tulee toimeen vähemmällä
rehulla kuin onnellinen vapaa porsas. Jos rehuvilja on halpaa, lehmästä tehdään
yksimahainen, siinä ei lajinmukaisuus paljoa paina.
Lihateollisuus tyytyy todistelemaan asioiden olevan hyvin muutamia häiriköitä
(rikollisia) lukuunottamatta. Ja totta onkin: sairastamaton eläin tuottaa paremmin kuin
sairas, tietty hyvinvointi on eduksi myös tuotannon näkökulmasta. Siksi suomalaisen
lihajalostajan tiedotuslehden kannessa sika kirmaakin iloisesti omenapuun alla.
Todenmukaisempi kuva olisi kuitenkin betonin ja raudan ympäröimä keinovalolla
säädetty elämä.
Täydellinen kasvissyönti ei pelasta
Kasvissyönnin ekologinen tehokkuus on tavallinen lihansyöntiä vastaan käytetty
argumentti. Ekologian perusteista voidaan oppia, että lihaan siirtyy korkeintaan
kymmenesosa rehujen ravintoarvosta. Maailmanlaajuisesti runsas lihansyönti pienentää
mahdollisuuksia kasvavan väestön ruokkimiseen. Kasvissyöjä voikin maailmanlaajuisilla
keskiarvoilla laskemalla kehua helpottavansa maailman nälkää.
Maapallon nälkäongelmaa ei pystytä kuitenkaan poistamaan täydelliseen kasvissyöntiin
siirtymisellä. Yhteiskunnallinen epäoikeudenmukaisuus eli epätasainen hyvinvoinnin
jakautuminen ja riisto pitävät nälkäiset keskuudessamme tulevaisuudessakin. Niin
Suomessa kuin esimerkiksi trooppisen vyöhykkeen "nälkämaissa" on laajoja
alueita maata, joita voidaan hyödyntää vain rehua kasvattamalla. Ihmisravinnoksi
käyvät kasvit eivät viihdy kaikilla kasvupaikoilla.
Ruokakasvienkin tuotantoon käytettävän maaperän kunnosta huolehtiminen edellyttää
vuoroviljelyä, jolloin pellossa viljellään aika ajoin nurmea tai viherlannoituskasveja,
jotka eivät ole suoraan ihmisen syötävissä. Nurmikasvusto voidaan tietenkin kyntää
maaperään, mutta apilan syöttäminen karjalle ja maidon käyttäminen ravinnoksi sekä
lannan maanparannusaineeksi on ihmiselle edullisempaa. Kotoisat märehtijämme nauta ja
lammas pystyvät lisäksi toimimaan esimerkiksi vesakontorjunnassa eli hyödyntämään
paljon ihmiselle vaikesti hyödynnettävää kasviravintoa.
Suomessa täydelliseen kasvissyöntiin siirtyminen vaatii papujen ja pähkinöiden tuontia
ruokavaliota tasapainottamaan. Siksipä ekologisin ja kansantaloudellisin kriteerein
kohtuullinen kotimaisen eläinvalkuaisen nauttiminen ei ole tuomittavaa. Nykyinen
lihankulutustasomme ei kuitenkaan kestä ekologista kritiikkiä eikä ole edes
ravitsemuksellisesti perusteltua. Myös lihankulutuksen eläinkohtainen painotus muuttuu
ekologisemmassa maataloudessa; Luomu-Suomeen siirryttäessä sianlihan kulutus putoaisi
nykyisestä selvästi. Sika käyttää samoja ravintolähteitä kuin ihminen ja on siten
ekologisesti märehtijöitä "tehottomampi".
Luomutuotannon edut selkeästi esille
Käsityksemme mukaan laajamittainen luomutuotantoon siirtyminen olisi paras tae
kotimaisen maatalouden säilymiselle. Mikäli maatalouden valtavirraksi valitaan suurten
tilojen "eurotasoon" sopeutuva tehomaatalous, kotimaisen ruuan tuotannon
hyväksi ei tule minkäänlaista ympäristönsuojeluun ja eettiseen laatuun perustuvaa
imagohyötyä. Päinvastoin, ilmastostamme johtuvat korkeammat kiinteät kustannukset
pakottavat jopa Keski-Eurooppaa "tuhoisampaan" tuotantoon. Tämänkään
jälkeen tuskin pärjäämme esimerkiksi Etelä-Euroopan viljantuottajille, jotka eivät
edes ymmärrä viljankuivurin tarpeellisuutta !
Kun kotimaisen tuotannon eettisyys ei "euromallissa" mitenkään korostetusti
tule esille, kuluttajan motiivi ostaa kotimaista jää heikoksi. Luomutuotannossa eläimen
hyvinvointiin kiinnitetään huomiota enemmän kuin pelkän tuotannon näkökulmasta olisi
välttämätöntä. Luomun tuotannon eettisyys on varmistettu vuosittaisilla
tarkastuksilla ja on näin helposti osoitettavissa ja markkinoitavissa. Kotimaista luomua
valitessaan kuluttaja tietää tekevänsä taatusti "euromössöä" paremman
valinnan.
sivun alkuun
|