Nu är det midsommar och alla ska ha trevligt, jag hoppas jag du får en trevlig midsommar!

Några fakta om Midsommar och dess seder

Midsommar är en av de största och mest firade högtiderna och firas traditionellt med midsommarfest på midsommarafton. Det är höjdpunkten på sommaren då nätterna är ljusa och grönskan når sin kulmen. Väderprognoserna för midsommar upptar ett särskilt intresse, eftersom midsommarfesten helst firas utomhus i varmt och vackert väder.

Midsommar är en högtid som firas traditionellt i samband med sommarsolståndet men firas numera på den fredag-lördag som infaller under tiden 20-26 juni. Norr om polcirkeln är dagen så lång att solen inte alls går ner och det är ljust dygnet runt.

I det förkristna Skandinavien var midsommartiden förknippad med offerfester i fruktsamhetens tecken. Man hade offerfester då man offrade till fruktsamhetsgudinnan Frej. Det var också för att hedra henne det idkades älskog ute i gröngräset kring midsommar, särskilt ungdomar uppmanades att göra det för att det passade sig bättre att få barn i mars än i till exempel mitt i vintern.

sommar vid GrundforskvarnDen kristna kyrkan tog över den hedniska traditionen med denna glada fest mitt i sommaren och knöt den till Johannes Döparens dag, som inträffar den 24 juni. Johannes Döparen föddes enligt Lukasevangeliet sex månader före Jesus, därför firas hans födelsedag sex månader före jul. På flera språk heter midsommardagen just Johannesdagen, men på svenska och några andra språk kallas den midsommar. I Finland Juhannus, i Danmark och Norge firar man Sankt Hans

Numera firas midsommarfesten helst utomhus i Sverige med danslekar runt majstången. Man har gjort vackra kransar av ängens blommor att pryda håret med och man klär sig gärna i folkdräkt eller i något somrigt och blommigt. Festbordet pryds också av stora blomsterfång och -girlanger och man har gärna björkkvistar vid trappan.

Midsommarnatten hade förr ett viktigt inslag av övertro på övernaturliga väsen. Midsommarnattens dagg hade läkande effekt och ingen skulle bada i sjöar på midsommarnatten för att inte råka ut för Näcken.

Enligt folktron kan ogifta flickor på midsommarnatten få reda på vem sin tillkommande är. Då ska de först under tystnad plocka sju olika sorters blommor och klättra över sju gärdsgårdar på midsommarafton. Om de lägger blommorna under huvudkudden kommer de drömma om sin tillkommande. Idag är det fortfarande många unga flickor som åtminstone plockar blommor och lägger under sin huvudkudde för att få en glimt av sin tillkommande i drömmen.

Midsommar är till för att firas
Vädret på midsommarafton är lika viktigt som sillen, nypotatisen och jordgubbarna för många.

Fjalar Djupsjöbacka

 

Fakta om Grundfors kvarn

Faktablad om Grundfors kvarn på Djupsjöbacka

Bilder på omgivningen runt kvarnen

Bilderna innifrån kvarnen

Djupsjöbacka torparens skattesedel 1845