<<<  

Inhyrda läkare lösning på läkarbrist


13.02.2009

För att läkartjänsterna i Kronoby ska fungera är man beroende av inhyrda läkare. Under en lång tid hade kommunen väldigt svårt att rekryterar läkare och i somras var läget närmast katastrofalt, men sedan september då Kronoby inlett ett avtal med en privat inhyrningsfirma, kan man igen erbjuda en bra läkarservice.

- Situationen blev mycket snabbt, mycket bättre, säger Asko Linna som är ledande läkare på Karlebynejdens hälsocentral som Kronoby numera hör till.
Nu finns två läkare på heltid och två på deltid, vilket betyder att det alltid finns en läkare på någon av kommunens tre läkarmottagningar. Och kostnaderna för köptjänster är inte mycket dyrare än att ha läkare i egen regi.
- Jag skulle gissa att kostnaderna är ungefär lika, skillnaden är marginell, säger Asko Linna.

Asko Linna kan inte säga exakt eftersom man inte har någon period med tre läkare i komunens tjänst att jämföra med. Dessutom räknas så mycket mera in i de totala kostnaderna än lönerna.
- När man jämför våra avgifter med kommunala läkares löner, blir det missvisande. Man räknar inte med själva prestationen, övertid eller tillägg för vissa patienter. Enligt en undersökning vi gjort säger 99 procent av kommunerna att det kostar det samma eller mindre med köptjänster av oss, säger kommunikationschefen på Attendo MedOne, Johanna Honkanen.

Brit Stenman är läkare i Kronoby och jobbade tidigare åt kommunen, men numera åt Attendo MedOne.
- Det är ingen stor skillnad för min del. När jag jobbade åt kommunen fick jag kilometerersättning när jag körde till och från jobbet, det får jag inte av MedOne. Men istället har jag en lite bättre timpeng.
Hon tror att läkarna gärna jobbar åt privata firmor för att det är flexibelt.
- Till exempel med ledigheter kan man ordna passliga arbetspass på ett enklare sätt än inom den kommunala sjukvården. I fråga om kontinuiteten i läkartjänsterna kan det förstås vara sämre att ha en rekryteringsfirma som värd, men i Kronoby kommer det att vara samma läkare, säger Stenman.

Avtalet med MedOne går ut i slutet av 2010. Fyra gånger i året ska en kommunal arbetsgrupp utvärdera MedOnes tjänster och hittills är man riktigt nöjd, förutom när det gäller skolhälsovården.
- Men det blir bättre under vården när läkarna hinner organisera det, säger Asko Linna.