<<<  

Kronoby valde att vänta

(24.08.2007)  Den synnerligen omdebatterade frågan om val av samarbetspartner i social och hälsovårdsfrågor var uppe till behandling vid Kronoby kommunfullmäktiges möte på torsdagen. Att frågan intresserar och engagerar har den livliga debatten vittnat om.

Behandlingen inleddes med en presentation av kommunstyrelsens ställningstaganden och som grund för de två alternativ som föreligger. Samtidigt motiverade också kommunstyrelsens ordförande Bernt Storbacka varför man vill vänta med förslaget, alltså för att man inte har all den information som behövs för ett slutligt beslut.

Det första gruppanförandet av Greger Englund, sfp innehöll en tillbakablick på den två år långa processen som kulminerat i att mycket skett under den senaste månaden.

Englund förordade ett senareläggande av beslutet med motiveringen att man saknar jämförbara analyser och innehåll för de två alternativen.

– Sfp har blivit beskyllt för förhalning, men jag vill säga att vi sysslat med förhandling.

– Eftersom vi inte fått entydiga, klara besked varken från Jakobstad eller Karleby har vi inte kunnat förhandla om detaljer, sade Englund.

Han betonade också att målet är att få fram det bästa möjliga resultatet för alla kommuninvånare.

– Men vi får inte tro eller lyssna på grannen när vi fattar beslut. Vi måste veta hur vi i de två alternativen kommer att kunna påverka investeringar och hur vår personals ställning kommer att förändras.

– Om den förändras det vill säga. Det kan ju också hända att att situationen för de anställda blir oförändrad, det vill säga att de fortsätter i Kronobys tjänst.

Han påminde också om att Kronoby inte skall fara någonstans.

– Vi skall vara i Kronoby, men vi måste veta vad de olika alternativen betyder.

Han frågade om Jakobstad kan garantera vård ock service på finska eller om Karleby kan garantera vård på svenska. Också det som kommunen skall hålla kvar är öppet.

Inger Backman från sfp höll med om det mesta. Hon ville ha likvärdiga, entydiga och jämförbara uppgifter om framtiden. Hon hoppades också på snabba forrsätta förhandlingar.

Nedervetil för Karleby

Sixten Dalvik från sfp och Nedervetil meddelade som sin oc h gruppens åsikt att den enkät som gjorts om kommuninvånarnas preferenser visade att man föredrar Karleby framom Jakobstad.

– Den åsiktsyttringen får inte nonchaleras. Dessutom skall vi hålla ihop Karlebynejden.

Nedervetilgruppen gick också emot kommunstyrelsen och kom med ett förslag att välja Karleby utan några fler förhandlingar.

Kristdemokraternas Ann-Kristin Riippa avfyrade en rejäl salva mot kommundirektör Stig Östdahl där hon påminde om att de folkvalda skall fatta besluten och inte kommundirektören.

Hon påminde också om enkäten som visade att befolkningen väljer Karleby.

Efter Riippas inlägg hoppades Stefan Storvall att man inte skulle gå till personangrepp under debatten.

Äntligen till sak

Henrik Huhta från samlingspartiet tackade för att sfp äntligen vill få fram mera uppgifter om hur processen skall gå vidare och vilka fakta som verkligen gäller.

Han sade också att frågan kommit att handla mera om språk än om innehåll.

– Den samarbetsdelegation som förhandlat med Jakobstad och Karleby har dessutom aldrig fått någon fullmakt av fullmäktige att förhandla.

– Det har varit veritabel politbyråverksamhet där alla måste applådera när ledarna säger hur det skall se ut.

– Det får vara slut på det nu, sade Huhta.

Han ansåg också att kommunen kommer med dubbla budskap.

Som ett argument för Karleby och MÖCS förde Huhta fram att Malmska sjukhuset i Jakobstad är cirka 20 procent dyrare än MÖCS. Dessutom sade han att Malmska är i behov av saneringar och investeringar som blir dyra.

– Även om de gamla förlusterna fördelas mellan de gamla ägarkommunerna kan det bli dyrt.

– Varför gå ombord på ett sjunkande skepp, frågade Henrik Huhta.

– I Karleby har alla våra krav accepterats.

– Vårt ansvar är inte att rädda varken Jakobstad eller Österbottens förbund.

Trojkan skyldig

Peter Albäck, centern tyckte att det är allt skäl att gå åt de personer som inte skött det de skall sköta. Han avsåg trion med kommundirektören, samt ordförandena för både styrelsen och fullmäktige.

– Det är nog dags att kritisera de personer som trots att det brådskat med besluten hållit semester, sade Albäck.

– Kritiken måste komma fram.

I sak poängterade han att det viktigaste är att hålla samman kommunen, alltså att också bry sig om Nedervetilborna som hotat med att bryta sig ur Kronoby kommun. Han tycker ändå att det är en vädjan, inte ett hot.

Albäck sade också att den redogörelse som kommunstyrelsen vill sända till ministeriet är olaglig eftersom den har två alternativ.

– Så får det inte vara.

Kommundirektör Stig Östdahl svarade på en beskyllning gällande anställningen av en ledande läkare. Enligt Östdahl kan inte ett företag vara ledande läkare. Därför måste frågan tas tillbaka.

Peter Albäck kontrade med att KSSR-beredningen är olaglig, enligt inrikesminister Mari Kiviniemi.

Pekka Saajoranta frågade varför frågan måste skjutas fram när Karleby redan gått med på allt.

Senare under debatten sade Bernt Storbacka att Karleby ingalunda godkänt förslagen eftersom varken styrelse eller fullmäktige behandlat frågorna.

Göran Strandvall, kristdemokraterna talade för Karleby medan Hans-Erik Lindgren, sfp höll på styrelsens förslag om en senareläggning av frågan.

– Om Karlebys förslag är så förträffligt, varför kan vi inte vänta en tid med att välja det, om vi fått all den information vi behöver, sade Lindgren.

15 mot 12 röster

Efter en lång debatt där egentligen inga nya synpunkter kom fram kom man slutligen till en situation där man röstade för styrelsens förslag om en fördröjning av beslutet eller Dalviks förslag om samarbete med Karleby.

Med rösterna 15 - 12 vann styrelsens förslag vilket betyder att Kronobys redogörelse till inrikesministeriet innehåller två alternativ, men inget slutligt val.

Direkt efter beslutet kom Ann-Kristin Riippa med en motion om att kommunstyrelsen skall utreda vilka konsekvenserna blir om Nedervetil ansluter sig till Karleby stad.

Hur skall fastigheterna fördelas, hur göra med skolor, egendom mm.

Lalle Broberg tfn 8295236