<<<  

Sik och öring hör till ån

(10.03.2008)  På sikt skall Kronoby å återfå en egen stam av sik och öring. Abborre och gädda kommer ändå alltjämt att vara de vanligaste arterna, säger Tage Svartsjö i Småbönders.

Han är med i Terjärv fiskelag. Under flera år satt han även med i den arbetsgrupp som för Kronoby kommuns räkning gjorde upp en helhetsplan för ån. Planen har godkänts av kommunfullmäktige.
    Frågan har länge varit anhängig. Nu startar i varje fall tillståndsprocessen. Vi räknar med att det kan ta ett år att få tillstånd att återställa forsarna, säger Birthe Wistbacka på Norra svenska fiskeområdet.
    – Restaureringen börjar uppströms. I första skedet är det sex forsar i Terjärv som åtgärdas. Det är Furuforsen, Grundforsen, Långbackaforsen, Klockarsforsen, Bexarforsen och Aspforsen som är aktuella.
    

Ingen vattenhöjning
  

Wistbacka berättar att det är fråga om arbeten som utförs under vattenlinjen. Stenar flyttas och lekgrus sätts ut. På så sätt får man lekplatser och viloplatser för fisken. Under arbetet finns en expert på plats som dirigerar, visar hur stenarna placeras.
    Hon betonar att åtgärderna inte ska påverka vattenståndet i ån. Det varken sänks eller höjs beroende på dessa åtgärder.
    Att vi börjar uppströms motiveras på att vi i annat fall skulle riskera en onödig sedimentering i redan åtgärdade forsar då vattnet grumlas upp, berättar Wistbacka.
    

Fiskarna nöjda
  

Tage Svartsjö är glad över att man kommit framåt i arbetet. Ån rensades på 1950-talet. Detta gjorde man för att möjliggöra stockflottning.
    Samtidigt förstörde vi dock möjligheterna för en egen stam av ädlare fisk som sik och öring, tillägger han.
    Under årens lopp har man försökt få öringen tillbaka. Man har gjort utplanteringar, men med klent resultat.
    – Om vi planterar ut tio öringar i till exempel Furuforsen kanske fem stannar kvar. Ifall vi planterar ut tusen är det fortfarande endast fem som blir kvar eftersom det inte finns lekplatser och viloplatser.
    

Ett avgörande villkor
  

Det är ingen idé att plantera ut öring eller sik ifall forsarna inte återställs, menar Svartsjö. Men med de åtgärder som nu aktualiserats finns det goda möjligheter att återfå en egen stam av både öring och sik, tillägger han.
    – I naturligt tillstånd har alla åar i Österbotten haft sik och öring.
    Men då människan gjort ingrepp har förutsättningarna försvunnit. Forsar har rensats och dammar har byggts som hindrat fisken från att vandra upp i åarna, säger Svartsjö vidare.
    

Fisketurismen
  

Då ån återställs och fiskarna återkommit ökar rekreationsvärdet för ån, säger Svartsjö. Han utesluter inte heller möjligheten att man kan ha fisketurism i någon utsträckning om någon vill satsa på det.
    Det är som sagt Norra svenska fiskeområde som söker tillstånd för åtgärderna. Kostnaderna för arbetet beräknas kosta 36 000 euro.
    Fiskelagen har varit nöjda med förslaget. Även markägarna har till 90 procent varit positiva till en restaurering av forsarna. Tio procent har varit tveksamma eftersom det inte varit säkra på hur vattenståndet påverkas, berättar Svartsjö.