<<<  

Svårt blunda för ISS-kritiken

 

Kronobys avtal med ISS förlängs inte. I stället går kommunstyrelsen in för en ny upphandling av mat- och städfunktionerna.
Kommunstyrelsen kan inte annat än ta till sig den massiva kritiken från fältet. Avtalet med ISS, som är i kraft till juli 2009, har en optionstid på två år till 2011. Optionsrätten utnyttjas inte utan istället begär Kronoby kommun in nya offerter under vårvintern. Ledningsgruppen ges i uppdrag att fundera över vad man ska begära offert på och vilka kriterier som ska ingå.
När det gäller den massiva kritiken av ISS service från kommunens olika verksamhetsenheter, tar styrelsen den på allvar. Kommunen kommer att göra en utvärdering tillsammans med ISS så att avtalsnivåerna, till alla delar, uppnås medan nuvarande avtal är i kraft.
Då ett nytt avtal görs upp eller en ny upphandling görs måste de saker som inte omfattas av nuvarande avtal beaktas. Dessutom måste avtalet med ISS översättas till svenska och delas ut till alla verksamhetspunkter så att alla vet hurudan service de har rätt att förvänta sig.
Överallt verkar städnivån för låg. Det är allmänt dammigt och smutsigt och ibland får kommunens egen personal ta till trasan. På Nedervetil skola har man märkt att barn med allergi verkar må bättre under veckosluten. Kan det bero på bristfällig städning? frågar skolan sig.
Smutsiga kök och toaletter och toalettpapper som alltid är slut, är verkligheten på många ställen. Riktigt oroväckande är att städningen på vårdenheterna fallerar ordentligt. Sårbehandling i halvsnuskiga utrymmen hör till vardagen. Från Terjärv vårdcenter (avdelningen) meddelar man att desinfektionsmedel ständigt saknas och tandläkarmottagningen i Terjärv är rädd för att undermålig städning ökar smittorisken.
ISS-maten klandras för att den består av för mycket hel- och halvfabrikat och ser oaptitlig ut. Näringsvärdet ifrågasätts och då och då händer att maten tar slut för tidigt. Från daghem i Terjärv rapporteras att man hittat plastbitar och flugor i maten.
På vårdenheterna ifrågasätter man näringsvärdet och konstaterar att en del patienter har svårt att tugga och svälja maten som i vissa fall serveras ur kantstött porslin och söndrigt glas.
Väldigt många av enheterna tror att Kronoby kommun inte får det som man köper enligt ISS-avtalet. 38 av 39 enheter vill att avtalet med ISS inte förlängs utan att man gör kännbara avtalsändringar.
Sven Nyqvist, som är servicedirektör för ISS-Palvelut i Österbotten, konstaterar att Kronoby kommun får den service som den betalar för. Han är överraskad över den massiva kritiken med hänvisning till att tongångarna inte varit sådana i de utvecklingssamtal som ISS fört med kommunen. ISS säljer service åt många kunder i Österbotten utan att liknande problem som de i Kronoby uppstått.