<<<  

Kronoby skjuter upp KSSR-beslut?

Henrik Huhta: Det är bedrövligt

(11.08.2007)  Kronoby behöver inte besluta sig på fullmäktigemötet den 23 augusti. Bra med betänketid, säger ledande politiker, fult spel säger oppositionen.

Nu har Kronoby två alternativ som fyller befolkningskraven. För några dagar sedan meddelade Jakobstad sig vara villig att fungera som värdkommun för Larsmo, Pedersöre, Nykarleby och Kronoby. Men om Kronoby i det här skedet inte vill besluta sig för varken Karleby eller Jakobstad är det fullt möjligt att lämna portarna öppna enligt kommunförbundets KSSR-expert Mauri Marjamäki.

– Det finns ingen officiell tidtabell. I något skede kommer ministeriet säkerligen att fråga Kronoby hur man vill ha det, men när det blir vet ingen ännu, säger han.

Och Kronoby kommer knappast att besluta sig. Kommunstyrelsens ordförande Bernt Storbacka (sfp), tror att styrelsen på måndagen föreslår för fullmäktige att frågan om samarbetsområde lämnas öppen.

– Vi kommer att säga att både Karleby och Jakobstad är bra alternativ för Kronoby, säger Storbacka.

Måndagen den 20 augusti beslutar Karlebys stadsstyrelse om Kronobys krav på en svenskspråkig sektion för social- och hälsovården (ÖB 10.8) och Jakobstads stadsfullmäktige i sin tur säger sitt om ramavtalet med Jakobstad som värdkommun. Det kan påverka beslutet i Kronoby, men fullmäktiges ordförande Jarl Haga tycker att man sätter upp för klara gränser om man beslutar sig på mötet den 23 augusti.

– Vi skulle vilja ha ett intensivare samarbete i hela regionen. Om vi väljer det ena bygger vi bara upp fler gränser, säger han.

Sopar problemen
under mattan

Henrik Huhta (saml) tycker att man i Kronoby bäddar för mera konflikter om man inte bestämmer sig den 23 augusti. Han tycker att ramavtalet med Jakobstad är i det närmaste förfärligt.

– Det är bedrövligt att man i elfte timmen kommer med ramavtalet då man haft ett år på sig att förbereda saken, säger Huhta.

Han tycker det är fult spel då kommunstyrelsen på måndagen kommer att få ramavtalet direkt på sitt bord, utan någon som helst beredning.

– Dessutom har diskussionerna med Jakobstad förts utan politisk förankring, i Karleby har det varit bred politisk uppslutning i förhandlingarna. Det tycks vara kutym i den här kommunen att man fattar beslut utan möjlighet till diskussion. Det får vara slut på det nu.

Kommundirektör Stig Östdahl har varit den som förberett ramavtalet kring Jakobstad tillsammans med de andra kommundirektörerna i nejden. Han ser inte det som någon katastrof att Jakobstadsalternativet börjar behandlas först på måndag.

– Den första diskussionen blir på måndag och ramlagen gäller till 2012, det är inte sagt när samarbetet skall vara klart. Planerna skall vara inne före utgången av augusti men det finns gott om tid att finslipa detaljerna, säger han.

Ingen taktik säger sfp

Genom att inte fatta något beslut i det här skedet är man i Kronoby också neutral gentemot de Nedervetilbor som hotat bryta sig ur kommunen om Kronoby samarbetar med Jakobstad.

– Men problemen kvarstår, man bara sopar dem under mattan. Delvis vill man säkert ge skenet av att båda alternativen är möjliga för att inte förlora röster i nästa kommunalval, säger Huhta.

Jarl Haga menar ändå inte att sfp som majoritetsparti i Kronoby driver någon taktik för att behålla sin position också nästa val.

– Jag anser inte att det här är taktik, för det är fråga om så mycket mera än sfp. Jag anser att vi bör veta mera, framförallt om hur sjukhusdistrikten ser ut i framtiden.

Storbacka framhåller att det också handlar om till vilket landskap Kronoby vill höra i framtiden. Vilket alternativ han finner bättre är han förtegen om. Men han tycker att initiativet från Jakobstad är gott.

– Det står lika i det här skedet, vi vet så lite i detalj ännu om sjukvården, till exempel var läkarmottagningarna skulle finnas.

Servicen kvarstår


Detaljerna i sjukvården kändes oklara för Bernt Storbacka igår fredag på förmiddagen. Men efter mötet med samarbetsnämnden i Pedersörenejden på fredag eftermiddag sade han sig veta mera. Han sade att läkarmottagningarna bibehålls och att det inte blir några ändringar för Kronobyborna vare sig gällande specialsjukvård eller primärsjukvård. Enligt alternativet med Jakobstad som värdkommun heter det att kommunerna själva bestämmer vilken nivå de vill ha på sin service. Stig Östdahl är nöjd med de villkor Kronoby fått från Jakobstad.

– I det här skedet är det bra. Nuvarande verksamhetspunkter skulle få bli kvar, men inget är förstås garanterat. Om Kronobys befolkningsunderlag blir mindre så minskar också behovet av service.

Beslutsfattandet med Jakobstad som värdkommun skulle ske i en bastrygghetsnämnd med 19 ledamöter, av vilka Kronoby skulle ha tre.

– Gaddar Nykarleby-, Pedersöre- och Kronobyborna ihop sig har de majoritet i nämnden, så relativa styrkan är stor när det gäller beslutsfattandet, säger Östdahl.

Men Jakobstads stadsfullmäktige har ännu inte sagt sitt, vilket betyder att man ända tills några dagar innan fullmäktige skall fatta sitt beslut har enbart ett alternativ.

– Det finns ett formellt alternativ och det är Karleby. Då ledningens första alternativ är Jakobstad och vi får vänta på deras beslut in i det sista är det någon som spelar ett fult spel, säger Huhta.

Anette Forsström