Oljud och skit överallt


Människornas välmående måste beaktas

(11.05.2007)  Skrattmåsproblemet i Terjärv kräver en lösning. Måsstammen bör decimeras på laglig väg.

Stig Sandvik är född vid Sandviksjön i Terjärv. Han besväras hela sommaren av skrattmåsarnas skrän och skit.

– Nu är inte den värsta tiden inne ännu. Den kommer i juni och juli då ungarna föds och måsarna finns överallt på stränder och bryggor. Nackhåret är i vädret hela sommaren då man irriterar sig på det oljud som måsarna för. Det är ett evinnerligt skrikande, säger Sandvik.

Själv badar han inte i Sandviksjön, eftersom han kan simma vid villan som finns på annan ort, men det finns barn som gärna tar sig ett dopp.

– Det är inte speciellt trevligt att simma här med den dyngstank som måsarnas avföring för med sig. Vattnet är som trögflytande olja med alla alger och skit, säger Sandvik.

I Sandviksjön finns mycket fisk. Gädda och brax men inga ädelfiskar.

– Ingen vill längre fiska här eftersom måsarna gör att vattnet och därmed också fiskarna blir helt oaptitliga. Vattnet är fullt med alger. Det är fel beräknat om man tror att måsbeståndet inte påverkar sjön, säger Sandvik.

Sandvik kan inte tro att skrattmåsen skulle vara utrotningshotad.

– Det är fel att en fågelstam ska vara viktigare än ortsbefolkningen, säger han.

Sandviksjön är en utbuktning av Kronoby å. Vattnet i Sandviksjön påverkar även vattnet i Kronoby å.

Inga rovdjur

Skrattmåsarna häckar på tuvor ute i vattnet. Där kommer inga rovdjur åt dem och de kan känna sig trygga. Mat hittar de på åkrarna i närheten.

– Det brukar finnas hundratals skrattmåsar på åkern efter att det harvats, säger Sandvik.

Han föreslår att skrattmåsstammen reduceras på laglig väg genom att muddra bort tuvorna där skrattmåsarna häckar.

Ett annat alternativ är att sticka hål i skrattmåsens ägg.

– Att sticka hål i de ägg som skrattmåsen lägger ger ingen effekt på kort sikt. För att få någon effekt måste man hålla på i flera år, säger Matti Osara.

Osara föreslår att ortsborna ska försöka sätta ut fågelattrapper på vatten för att skrämma bort fåglarna.

– Det är inte olagligt att försöka med små knep så att man kunde skrämma bort fåglarna. säger Osara.

Terjärv jaktförening och Terjärv fiskelag har besvärat sig till Vasa förvaltningsdomstol över miljöcentralens avslag på anhållan om att decimera måsstammen. Miljöcentralen ska ge ett nytt utlåtande om måsstammen i Terjärv.

– Nu står vårt hopp till miljöcentralen och miljöministeriet om att få hjälp med måsbeståndet, säger Nils-Anders Granvik.

Algerna växer

Jaktföreningens ordförande Harry Grankvist känner sig hoppfull inför resultatet av besöket från miljöministeriet och miljöcentralen.

– Det känns som om vi fått mera förståelse för vårt problem. Åtminstone kunde vi konstatera att algen som växer i sjön är av det köttätande slaget, säger Grankvist.

Grankvist skulle gärna se att miljöcentralen skulle ge ut en mellanrapport om läget innan beslutet, som utlovats om ett år, tas.

– Det skulle göra att vi kunde känna oss lugnare, säger Grankvist. I juli räknar man med att det kan finnas över 30 000 skrattmåsar i Terjärv. Men redan nu utgör fåglarna ett stort problem för dem som bor bredvid Heimsjön, Sandviksjön och Tvärasjön.

– Skrattmåsarna är för många. Vi måste prioritera människors hälsa och välbefinnande, säger Granvik.

Harri Hongell tycker att det är knepigt att veta var dra gränsen för när en population vuxit sig så stor att den kan betraktas som störande för människan.

– Jag kan inte dra någon gräns, säger Hongell.

<<<