<<<  

 

Muddringen i Heimsjön snart över

(29.11.2007)  Skrattmåsarnas radhustomter i Heimsjön i Terjärv försvinner i rask takt och om några dagar skall arbetet vara klart. När man kör igång i Sandviksjön är ännu öppet.

 

Arbetena i Heimsjön innebär att cirka 3 000 kubikmeter jordmassa flyttas upp på land. Området som försvinner är cirka 0,6 hektar stort och arbetsdjupet är omkring åttio centimeter.
    – Vi gräver ända till berget, säger Leif Vistbacka i en av de två grävmaskinerna som rycker upp det som under några år varit en holme med hundratals måsbon.
    Han berättar att det är en synnerligen seg massa som lyfts upp från sjön. Rötter och växter gör att maskinen får jobba hårt med det sega materialet. Från de yttersta kanterna av måsarnas boplatser krävs det tre till fyra skeden innan jordmassorna är på stranden några tiotal meter därifrån.
    Arbetena har pågått i ett par veckors tid och enligt Vistbacka har allting gått bra trots att de sega rötterna gör arbetet lite besvärligare än man väntat sig.
    

Sandvik i vinter
  

Tom Kolam som är ordförande för Terjärv Fiskelag är uppenbart glad över att Heimsjön snart har muddrats. Vad gäller de övriga sjöarna meddelar han att det bara är Sandviksjön invid gårdsgruppen i Sandvik som skall muddras. Här handlar det om cirka 0,4 hektar, men mängden jordmassa är större än i Heimsjön.
    – Sandviksjön är helt annorlunda vad gäller bottnen. Vi kommer att få ta upp mycket mera än de 3 000 kubikmeter som vi lyft i Heimsjön, säger Kolam.
    Vad gäller tidtabellen är allt också öppet eftersom man i Sandviksjön inte kan jobba just nu.
    – Vi måste vänta på ordentliga isar för att kunna komma ut med maskinerna. Det betyder att vi tidigast i februari kan komma igång, säger Tom Kolam som sin personliga uppskattning av tidtabellen.
    Det krävs med andra ord att det blir en ordentlig vinter med långa köldperioder. Om det kommer mycket snö finns det också en beredskap att hålla isen runt ”måsholmen” snöfri för att isen skall kunna växa i tjocklek.
    – Om vintern inte blir tillräckligt kall får vi tänka om. Vi har ett tvåårigt tillstånd, men vi hoppas kunna jobba redan den här vintern, säger Tom Kolam.