<<<  

Muddringen i Terjärv polisanmäld

(20.11.2007)  BirdLife Finland lämnade i går in en förundersökningsförfrågan till polisen gällande muddringen i Terjärv. Föreningen tycker att specialtillstånd krävs och undrar varför miljömyndigheterna inte reagerar.

 

Måsproblematiken i Terjärv har nu lett till en förundersökningsförfrågan.Muddringen, som har som mål att råda bot på skrattmåsproblemet i Terjärv genom att avlägsna de tuvor måsarna häckar på, inleddes på fredagen i Heimsjön. Senare på vintern kommer man att muddra i Tvärasjön och Sandvikssjön. Det är Terjärv fiskelag och Terjärv skifteslags samfällighet som står bakom muddringen. Det man på BirdLife speciellt retat upp sig på är det faktum att miljömyndigheterna inte agerat i frågan, enligt BirdLife skulle muddringen i Terjärv kräva specialtillstånd då den hotar en utrotningshotad fågelarts förutsättningar samt orsakar förändringar i vattnet och naturen. Hittills har inte Västra Finlands miljötillståndsbyrå reagerat, tycker informatör Lauri Hänninen på BirdLife Finland.
    

Krävs specialtillstånd
  

– Det är främst miljömyndigheterna vi är kritiska till. Muddringar av det här slaget kan man inte utföra enbart genom anmälningsförfarande, det skulle krävas ett specialtillstånd. Jag hoppas de skyndar sig i sin beslutsprocess, muddringen är i full gång.
    Hänninen säger sig ha förståelse för terjärvborna som utför muddringen, men hoppas ändå att man hade nöjt sig med mindre dramatiska åtgärder. Genom att utreda varifrån måsarna får sin mat och se till att de inte finner det vid de lokala farmerna skulle man ha kommit minst lika långt, tycker Hänninen. Lite misstänksam är han ändå gentemot det pågående muddringsarbetet.
    – Nog vet de (som muddrar) att ärendet ännu är på hälft, jag hade hoppats på lite mer tålamod. Fast om det i framtiden visar sig att de brutit mot lagen är det för sent att göra något åt saken om allt muddrande redan är gjort.
    

Bryter inga lagar
  

Tom Kolam, ordförande för Terjärv fiskelag, slår ifrån sig Hänninens spekulationer om att man skulle skynda med muddrandet av rädsla för ett negativt beslut från miljömyndigheterna.
    – Vi har inte ens tänkt i de banorna.
    Om muddrandet i framtiden stöter på patrull från miljömyndigheternas håll får man helt enkelt ompröva muddringsbeslutet, konstaterar Kolam.
    – Inte är vi ute efter att bryta några lagar. Vi gör vårt bästa inom de ramar vi har.
Öb  20.11