<<<  

Snart fyra läkare i Kronoby

 

Patienter och andra som använder sig av hälsovårdscentralens tjänster kommer inte att märka någon skillnad. Om allt går som det ska.
Mottagningarna och inrättningarna är de samma som förr och personalen på några undantag när, den samma.
På plats finns från nästa vecka tre läkare och i oktober kommer en till. En läkare arbetar heltid och en tre dagar i veckan. En tredje läkare är två dagar i veckan på Sandbacka. Den läkare som börjar i oktober arbetar heltid. Läkarna som börjar nu är Margareta Finnholm, Brit Stenman och Heidi Henricson.
Den personal som övergår till MedOne har beviljats tjänst-ledigt från kommunen. Förhandlingarna är slutförda och avtalen skrivs på nästa vecka.
Till MedOne flyttar fyra sjukskötare och en kanslist. Kvar i kommunens tjänst stannar några kanslister som är så nära pensionsåldern att de inte velat övergå till en annan arbets-givare. Också ledande skötaren fortsätter som anställd av kommunen.
-Det allra bästa är att vi äntligen får läkare, säger kommundirektör Michael Djupsjöbacka som hoppas att den enda förändringen som ska märkas när MedOne tar över är att det blir bättre.
Han säger att det är absolut nödvändigt att man omedelbart börjar diskutera hur vårdkedjan kunde utvecklas i Kronoby. Hela hälso- och sjukvården i kommunen har lidit av den långvariga läkarbristen och utvecklings-arbetet avstannat.
Diskussioner har också inletts med Karleby om hur man ska gå vidare efter årsskiftet då ansvaret för hälsovården i Kronoby övergår till Karleby. Ett första möte kring detta hölls på förmiddagen i fredags.
MedOnes regiondirektör för hvc-tjänster i norra Finland, Hanna Polso, lovar att Kronobyborna senast från årsskiftet ska få komma till läkare inom två veckor. I höst kommer tyngdpunkten att ligga på att få bort den kö som det nu finns till läkarvård i Kronoby.
Jouren efter tjänstetid är från och med måndag koncentrerad till centralsjukhuset i Karleby. Sjukvårdsdistriktet uppmanar patienterna att ringa jourens telefonrådgivning innan de ger sig i väg till jouren. Vid samtalet värderas vårdbehovet, man får råd om egenvård eller hänvisas till rätt vårdinstans. Det kan hända att man får en mottagningstid till jouren eller hälsocentralen på hemorten. Också för patienter som kommer direkt till jouren görs en värdering av vårdbehovet.
Vid jouren på MÖCS har, i syfte att underlätta läkarnas arbetsbörda, tolv sjukskötare fått specialutbildning för att ta hand om småskador och inflammationer.