23. marraskuuta 2024


Glassprisoner


Muuta


Vieraskirja


Nimi:

Viesti:



Firefox 2

Sivuilla vieraita 14.2.2007 lähtien 2448



PORKKANASÄMPYLÄT


Tein viime viikolla ensimmäiset onnistuneet sämpyläni.

Ja tässä resepti kaikille:

Uuni lämpiämään 225 asteeseen!

5 dl kädenlämpöistä vettä (!!! veteen tehdyt sämpylät ja pullat säilyy kauemmin pehmeinä !!!)
1 pala (50g) hiivaa liotetaan kädenlämpöiseen veteen.
2 tl suolaa lisätään hiiva-veteen
10 dl vehnäjauhoja joista vähän alle puolet sekoitetaan mukaan hiiva-vesi-suolaan.
2 dl porkkanaraastetta lisätään myöskin hiiva-vesi-suola-jauhoon.

Pannaan kuumaa vettä tiskialtaaseen, kippo sinne ja leivinliina päälle.

Annetaan olla lämpimässä 10-15 minuttia.

Sitten lisätään loput jauhot varovasti, vähän kerrallaan. (Jauhoja on tarpeeksi kun taikina irtoaa kipon reunoista)
50 g voita tai margariinia sulatetaan ja lisätään taikinaan viimeisenä ja aletaan vaivata...

Kun on hetki vaivattu, pannaan taas leivinliina päälle ja odotellaan taas kymmenisen minuttia.


Sitten leivotaan:

Ota kiposta n. puolet taikinasta ja pistä se jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taas taikinaa. (mitä enemmän vaivaat sitä enemmän ilmakuplia tulee ja ilmakuplat tekee sämpylöistä muhkeampia.)
Muotoile taikinasta pötkö, ja leikkaa se 6 osaan. (Älä painele, pyörittele tai litistele, älä ees taputtele. Ilmakuplat hajoo ja saat pieniä kivoja kivisämpylöitä!!!)

Laita taikina klöntit pellille ja ripottele päälle siemeniä, ite käytin kuorittuja auringonkukan siemeniä. Painele ne varo-varo-vasti sämpylöiden pintaan. Ei oo pakko käyttää siemeniä jos ei halua.

Paista sämpylöitä uunin keskiosassa 12-15 min.

Peittele uunista tulleet sämpylät leivinliinalla. (Jos haluat rapeakuorisia sämpylöitä, älä peittele)

Leivo toinen puoli taikinasta samalla tavalla, vasta kun edellinen pelti on tullut uunista, mutta vaivaa vähän kauemmin, ilmakuplat on saattaneet lässähtää sillä aikaa. (Jos leivot toisen pellin niin ettet saa sitä heti uuniin, niin lässähtää varmasti ja taas on kivipullia)




Ei se niin vaikeeta ole, se on vaan kemiaa ;)






td