21.12.1999 |
Svenska Österbottens Biodlare r.f. |
Recept Östgötakakor Ca 50 st 4 dl vetemjöl 150 gr margarin eller smör 2 msk vispgrädde 2 msk kallt vatten Till pensling: 3 msk smält honung Till garnering: chokladströssel eller rivet citronskal Lägg vetemjöl i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i matfettet. Hacka samman mjöl och matfett med en kniv så att massan blir grynig. Tillsätt grädde och vatten och arbeta hastigt samman degen. Lägg den sedan i kylskåp, helst över natten. Kavla ut degen på mjölat underlag till ungefär 1 cm tjocklek och ta ut runda kakor med mått. Grädda i 225° några minuter tills de fått färg. Pensla dem omedelbart med smält honung och strö ett tunt lager strössel eller strö på rivet citronskal. Låt kakorna svalna på plåten. Källa: SBRs årskalender 1992 Copyright© 1999 Svenska Österbottens Biodlare r.f. |