Terveys ja kauneus

Marraskuu 24., 2009
Kuva minusta punaisessa jumppa-asussa - jpg

GI. dieetti eli Slowcarbohydrate diet a´la Anne Lindell. Tervetuloa "karbbariksi".

Turha nipottaminen ja kaloreitten tai pisteitten laskeminen ei kuuluu karbbaamiseen.

104-vuotiaksi elänyt arkkiatri Arvo Ylppö, selitti pitkään ikään johtaneen ruokavalionsa olevan seuraavanlainen: "Syön kaikkea kohtuudella ja vain silloin kun minulla on nälkä. Ja minulla on usein nälkä. Syön monipuolisesti ihan kaikkea hyvää ja maistuvaa ruokaa". Arvo Ylppö liikkui paljon, ja vielä satavuotiaana hän näytti TV:ssä kuinka hän vetää yhä leukoja ja lenkkeilee.

Tämä Ylpön lausunto siitä mitä ja miten pitäisi syödä, tarkoittaisi selkokielellä sitä, että meidän tulee itse tarkkailla pääsääntöisesti syömistämme, mutta emme saisi nirsoilla ja olla esim. kutsujen emämänälle epäkohtelias ja vaatia äänekkäästi erikoisruokavaliota (ruoka-allergiat ovat tietenkin asia erikseen).

Mielestäni maailmalla matkusteltaessa tulee kyllä saada olla lupa hyvällä omallatunnolla kokeilla paikallisia ruokia ja herkkuja sen enempää miettimättä niiden terveysvaikutuksia. Säännöthän on tarkoitettu rikottaviksi ... sanoi joku viisas.

Naistenlehdet ovat täynnä ennen juhlapyhiä iki-ihania reseptejä ja heti pyhien sen jälkeen laihdutusihmekuureja tyylliin. "Laiduta joulukilot 2:ssa viikossa", "Bikinikuntoon hetkessä"!, Laihduta kesäkilot alta aikayksikön". Ja näin kierre jatkuu ja nopeat ihmedieetit takaavat lehtien menekin. Jo-jo-laihduttaminen on jo tullut monellekin todella ylipainoiselle oikein elämäntapa.

Nyt on ilmestynyt oikein puolueeton ja riippumaton lahdutuslehtikin, joka on tarkoitettu ilmeisesti vain ja ainoastaan ammattilaihduttajille. Jos tämä lehti pitäisi sen minkä kansikuvassa mainostaa, että "Hyvästi ylipaino", niin eihän siitä tarvitsisi ilmestyä kuin yksi numero. Sama periaate pätee ihme-laihdutuslääkkeisiin. Laihdutuslääkkeistä, jauheista, juomista ja pillereistä hyötyvät vain niiden valmistajat.

Raaka totuus on, että laihtumisessa ja sen jälkeen painonhallinnassa on kyseessä kokonaisvaltainen elämänmuutos ja opetteleminen syömään oikein ... eikä laihduttaminen vain siksi, että päästäisiin johonkin tietyyn tavoitteeseen. Siksi kaikki ihmedieetit ja älyttömät laihdutuskuurit epäonnistuvat aivan takuuvarmasti. Tuloksia saattaa näkyä piankin, mutta paino ei pysy hallinnassa ja kohta palaavat kilot takaisin ja jopa roppakaupalla. Kaikki ikuiset "ammattilaihduttajat", jo-joilijat ovat tajunneet sen, että laihduttamien ei kannata, vaan ainoastaan syömällä oikein laihtuu. GI-dieetti eli Slowcabohydrate-dieetti on juuri tätä oikeinsyömistä.

Laihtumisessa on todellakin kysymys siitä mitä syöt, miten syöt ja miten liikut.

Olet siis sitä mitä syöt ja miten liikut. Tässä vaiheessa kannattaa katsoa peiliin ja todeta, että oikeastaan et ole tuon näköinen vaan olet söpötellyt ja löhönnyt itsesi tuon näköiseksi. Katso itrseäsi peiliin, ja totea, että olet ansainnut parempaa. Et ole tehnyt itsellesi oikeutta. Olet pahoinpidellyt itseäsi. Jotain on tehtävä ja nopeasti. Ala rakastamaan ja kunnioittamaan itseäsi.

Jos olet todella ylipainoinen voit ihan varmasti myös henkisesti huonosti: olet masentunut, ärtyisä ja turhautunut. Norsun näköisenä on sinulla myös norsun muisti ja huono huumorintaju. Muistat aina ne jotka ovat sinua liikakiloista pilkanneet. Puheet iloisesta läskiveikosta ovat vain puheita, koska naurun ja itseironian alla itkee ihminen.

Jotta heti alkuun saisit nähdä tuloksia hyvinvoinnisssasi, niin kannattaa pitäytyä tässä GI-dieetissä jonkin aikaa ärimmäisen uskollisesti, kunnes tunnet, että olet kunnossa ja olet saavuttanut mieleisesi painon. Laihtuminen ei kannata jos laihtumisesta johtuen voit huonosti. Samalla kun olet oikein syömällä laihtunut, eli olet oppinut tämän jalon taidon - syömään oikein. Ja ne jotka ovat oppineet syömään oikein, eivät enää haluakaan syödä väärin, ja näin painosi pysyy hallinnassa koko lopun elämäsi. Roska ruoka, "Junk food" etoo sinua ihan oikeasti - et enää eds pyty palamaan samaan jamaan.

Käytännössä on niin, että jos ruokavalion energiamäärä jää alle energian kulutuksen, ihminen laihtuu siitä riippumatta, minkälaisista ruu´ista ruokavalionsa rakentaa. Ruokavalion koostumus vaikuttaa kuitenkin siihen, kuinka hyvin pystyy säilyttämään kevenneen olemuksensa, ja siihen, onko laihtumisesta etua vai haittaa terveydelle.

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että painon hallinnan ja terveyden kannalta suositeltavin ruokavalio sisältää monipuolisesti ja runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja mutta niukasti rasvaa. Lisäksi siihen kuuluu kohtuullisesti täysjyväviljaa ja proteiinien lähteeksi lihaa, kalaa, munia ja maitovalmisteita. Mistään ruoka-aineesta ei GI-diettissä tarvitse täysin luopua.

Tällaista monipuolista GI-ruokavaliota uskoisi olevan käytännössä helpompi toteuttaa sekä kotona että kodin ulkopuolella ruokailtaessa, kuin monia rajoituksia edellyttäviä proteiinidieettejä kuten Atkinsin - tai Zone dieettiä. Slowcarbbarin ei tarvitse mitään erityistä ruokavaliota, koska kyse on valinnoista.

Tervetuloa siis "karbbariksi"!

Tämä uuden ajan dieetti tuo parannusta moneen vaivaan ja lisää elinikää, hyvinvointia ja elämän eliksiiriä. Tunnet olevasi kuin uusi, uljas ihminen. Karbbarit ovat omaksuneet uuden elämäntavan ja paluuta vanhaan ei enää ole, koska he ovat huomanneet uuden elämäntavan niin paljon paremmaksi kuin entisen. Entinen elämä kuuluu harmaaseen, ikävään menneisyyteen. (Piist ... todella ylipainoiset miehet ovat jopa jo 10 -15 kg laihduttuaan tunteneet saaneensa takaisin nuoruudenaikaiset "kykynsä" ... ja elämä maisuu taasen).

Selittämätön CRP:n kohoaminen voi olla oireena todella liikalihavilla. On todettu, että jopa elimistön CRP-arvo pienenee kilojen karistessa. Suuri CRP arvo on merkki elimistön tulehdustilasta tai kudosvauriosta. CRP:tä pidetään suurentuneena jos se on uli 10/mg/l. Korkean CRP arvon tiedetään liittyvän myös sepelvaltimotaudin oireisiin.

Suosittelen tätä hidashiilihydraattista-, eli slowcarbonhydrate- eli GI-dieettiä kaikille teveydestään välittäville, ja tämä dieeeti on erittäin hyväksi niille, jotka haluavat laihtua ja pysyäkin solakkina koko lopun ikänsä. Tästä dieetistä on hyötyä diabeetikoille ja metabolisesta oireyhtymästä kärsiville sekä sydän- ja verisuonitaudeista kärsiville. Tämä dieetti lisää kehon emäksisyyttä, siis vähentää happamuutta ja edistää siten terveyttä ja hyvinvointia. Tämä ruokavalio sulaa hitaasti, jolloin keho joutuu käyttämään paljon energiaa ruuan sulattamiseen, ja siten se myös edesauttaa painonhallinnassa. Ja tämä on juuri se "pointti": keho joutuu käyttämään huomattavasti enemmän energiaa hidashiilihydraattisen ruuan sulattamiseen kuin nopeahiilhydraattisen.

Karbbari-dieetin omaksuneet ihmiset ovat löytäneet pitkän iän ja terveyden salaisuuden. Käytän tästä lähin dieetista vain nimitysta GI-dieetti ja GI- tehokuuri. GI-dieetti on yksinkertainen noudattaa, kun on vain ensin sisäistänyt sen perusperiaatteen.

Olen pannut merkille, että tämä GI-dieetti ja kehon happo/emäs-tasapainoa tasapainottava ruokavalio on sama kuin mistä "nukkuva profeetta" Edgar Cayce profetoi unissaan. Edgar Cayce painotti ruokavalion lisäksi myös positiivista asennetta ruokaan: siis, nauti aina ateriasta, kata kauniisti, valmista ateria huolella ja mausta hyvin, vältä liiallista suolan käyttöä ja nauti ateria kiirettömästi ja muista pureskella kunnolla. Cayce varoitti myös liiallisuuksiin menemisestä. Terveys-friikit ja dieetti-fundamentalistit ovat tosi rasittavia ihmisiä.

Juppitauti ja miten se parannetaan syömistä skarppaamalla eli "karppaamalla".

Laihduttajan kannalta suurin ongelma onkin se, että jos on kyseessä vaikea ylipaino, niin ensin pitäisi haiman ja insuliinituotannon normalisoitua, joten laihtuminen voi olla aluksi hyvin hidasta ja tuloksia voi joutua odottamaan jopa kuukausikaupalla. Toisilla haiman toiminta on häiriintynyt jo lapsesta lähtien, toisilla taas se ilmenee iän mukana, kun haimaa jatkuvasti rasitetaan nopeilla hiilihydraateilla. Jo-jo-ilmiö on juuri merkkinä siitä, että haima on jo vaurioitunut. Ja joillakin pahoilla jo-joililoilla voi olla myös kohonnut verenesokeri, kolestoroli ja verenpaine ja maksa-arvotkin voivat olla yllättävän korkeat, vaikka he eivät olisi edes koskaan elässään nauttineet alkoholia. Silloin voidaan jo puhua uudesta muotisairaudesta eli juppi-taudista, metabolisesta-oireyhtymästä.

Tyypillisin perustelu sille, miksi nopeita hiilihydraatteja pitäisi välttää on se, että hiilihydraatti nostaa insuliinitasoja ja insuliini auttaa taasen energian varastoitumista rasvaksi. Ellet satu sairastamaan ykköstyypin diabetestä, niin kehosi tuottaa aina insuliinia, söit sitten mitä tahansa. Toisaalta on hyvä huomata, että mikäli syöt yhtä paljon kuin kulutat, pysyy painosi kitenkin samana. Siis ruuan määrälläkin on merkitystä. Vaikka soisit kuinka hitaita hiilihydraatteja ja kuinka vähäkalorista ruokaa tahansa tahansa, mutta syöt sitä valtavia määriä päivän mittaan, niin lihot aivan varmasti, jollet ehdi päivän mittaan kuluttamaan sitä kalorimäärää, jonka olet saanut nauttimastasi ruuasta

Ruoka-aineet, jotka nostavat/laskevat verensokeria paljon (erityisesti siis sokeri ja valkoiset jauhot), ovat niitä nopeita hiilihydraatteja, ja ne aiheuttavat insuliinin ylituotannon, ja insuliini taasen käskee kehoa varastoimaan rasvaa mikä puolestaan aiheuttaa lihomisen. Lopulta keho ei enää reagoi insuliiniin, minkä vuoksi haima tuottaa insuliinia aina vain lisää ja lisää. Tästä tulee kierre: jo-jo-kierre. Jokaisen vääränlaisen laihduttamisen jälkeen alat lihoa nopeasti uudestaan, ja joka kerta painosi ylittyy siitä mistä edelliskerralla aloitit. Siis koko ajan vain lihot ja laihdut ja lihot ja laihdut - tästä tuo jo-jo- nimi. Siis, jos syöt väärällä tavalla, voit ehkä jopa laihtua nopeastikin ja paljon, mutta kun alat syömään taasen normaalisti, niin painosi alkaa yhtä nopeasti nousta.

Kuvittele kerääntyneet michelliininrenkaat tiilimuuriksi.

Kuvittele insuliinin muurilaastiksi ja kerääntyneet rasvavarastot tiiliksi. Kehosi tarvitsee laastia rakentaakseen tiilistä rasvavarastoa, tiilimuuria ... eli ihonalaista ihraa... läskiä ... seluiittia. Kun vältät nopeita hiilihydraatteja, niin kehollasi ei ole laastia, ja kehosi joutuu "päästämään" rasvan pois eli polttamaan rasvan ja tiilimuuri hajoaa... siis läskit lähtee.

Toisin sanoen runsaasti "tyhjää energiaa", mutta vähän kuitua ja proteiinia sisältävän ruoan syönti tuo syödessä myös hitaammin kylläisyyden tunteen. Tulee syötyä helposti liikaa. Tällaisen ahmimisen jälkeen tulee sitten ns. insuliinihyökkäys eli insuliinipiikki ja sitten taas insuliinitaso romahtaa/laskee yhtä nopeasti: väsyttää, ramasee, tekee mieli panna pitkäkseen ruuan jälkeen. Ja pahinta on, että näläntunne ei pysykään kauaa poissa, ja kohta on jo taasen nälkä. Näin rasitat haimaasi, ja aikuisiän eli kakkostyypin diabeeteksen riski kasvaa.

Pelkän glykeemisen indeksin (= GI) tarkastelu ei kerro edes puolta totuutta. Aina pitää ottaa huomioon syödyn annoksen sisältämä hiilihydraattimäärä, koko aterian koostumus ja henkilön oma verensokeri/insuliiniherkkyys, koska hiilihydraatit vaikuttavat eri ihmisiin hieman eri tavalla. Jos haimasi ei ole kunnossa, menee siihen aikaa ennen kuin tämä uusi GI-dieetti alkaa vaikuttaa.

Mitä siis voisit tehdä, että painonpudotuksesi lähtisi nopeasti alkuun?

Häiriintynyt haimantoiminta tarvitsee aluksi GI- tehokuurin. Eli sinun pitää ryhtyä aluksi alakarbbaajaksi. Kun nopeat hiilihydraatit jätetään kokonaan pois, niin insuliinituotanto tasoittuu, ja tästä on seurauksena normaali-ihmisen aineenvaihdunta. Kun insuliinia ei ole liikaa, keho ei varastoi rasvaa, ja keho pystyy taasen polttamaan rasvaa. Ajatuksena on se, että kun haiman toiminta normalisoituu vähitellen, niin keho kuin automaattisesti korjaa samalla myös ylipaino-ongelmaa ja laihtuminen alkaa.

Mikä GI?

Kun ruokavalio koostuu oikein valituista hiilihydraateista, saat lisää energiaa ja pysyt terveenä sekä hoikkana. GI-dieetin dieetin perustana on ilmiö, josta käytetään nimeä glykemiaindeksi tai glykeeminen indeksi, lyhyesti GI. Glykemiaindeksi mittaa sen reaktion nopeuden, jonka nauttimamme ruoka aiheuttaa elimistössämme. Solut polttavat ravinnosta saamansa glukoosin energiaksi tai varastoi sen lihaksiin ja rasvavarastoihin. Tällä tavalla elimistö käsittelee kaikkea hiilihydraattipitoista ruokaa, oli kyse sitten salaatista tai hillomunkeista. Huonojen hiilihydraattien eli nopeitten hiilihydraattien kohdalla keho muuttaa hiilihydraatit nopeasti energiaksi tai varastoi sen tarpeettomana lihaksiin ja rasvavarastoihin. Siis, jollet tarvitse tai käytä tätä ylimääräistä energiaa, niin keho varastoi sen vararasvaksi kudoksiin, ja sitäpaitsi vielä tämä nopeitten hiilihydraattien nauttiminen aiheuttaa ns. insuliinipiikin - haima tuottaa nopaeasti insuliiniä ja haima rasittuu liikaa joka kerta. Siksi sokeripossu muuttu rasvaksi, jollet liikkumalla kuluta pois välittömästi sen tuomaa energiaa. Hyvät hiilihydraatit taasen muuttavat ruuan energiaksi hitaasti ja tähän muutokseen, prosessiin kuluu kehossasi taasen energiaa enemmän, ja vaikka olisit laiska liikkumaan, niin lihaksiin varastoituu kumminkin GI-dietillä vähemmän rasvanmuodossa energiaa. Siksi karbbari pysyy helpommin hoikkana ja aluksi alakarbbaamalla nopeutat aineenvaihdunnan normalisoitumista.

Jos sinulla on ylipainoa ja haluat laihtua, niin aloita GI-dieetti (karbbaus) ja vältä samalla myös kovaa, valkoista ja etenkin eläinperäistä rasvaa. Jos haluat laihtua oikein kunnolla ja nopeasti, niin lisää samalla myös liikuntaa. Jos sinulla on jo-jo-ongelma tai omenavatsa tai tosi paha ylipaino tai kakki nämä kolme, niin aloita GI-tehokuurilla (alakarbbaus) ja lisää liikuntaa niin, että hikoilet kunnolla joka kerta.

"Soon kyllä niin, että tein mitä tein, niin lihon, kun vain katsonkin keittokirjasta ruokien kuvia".

Vääränlainen ravinto, eli roskaruoka on pieninäkin annoksina pahaksi. Tulee naposteltua sieltä täältä päivän mittaan aina vähän keralla ja pikkuisen - kuin huomaamatta. Jos kirjaat kaikki syömisesi päivänmittaan ylös, nini luulenpa, että hämmästyisit, miten paljon oikeastaan tuli syötyä.

Jotkut ikuiset laihduttajat väittävät lääkärille pokkana, että he eivät juuri syö mitään. Ja tämä voi olla tottakin. Sillä jos elimistö muuttaa nopeahiilihydraattisen ravinnon liian nopeasti glukoosiksi, se aiheuttaa rasvankerääntymistä kudoksiin, soluvaurioita ja vauhdittaa siten myös ikääntymistä, juppi-taudista eli metabolisesta oireyhtymästä puhumattakaan. Lisäksi liiallinen verensokeri aiheuttaa energianpuutetta ("sokerihumala") ja muita ongelmia, kuten valtimoiden kovettumista, sydän- ja verisuonitauteja. Infarktinriksi kasvaa. Et jaksa menää porskutta surkealla ruokavaliolla, liikunta minimalisoitu ja muutut sohvaperunaksi. Plätsh! Jos olosi on "plätsähtäneen" tuntuinen, niin tämä hetki, kun luet tätä, saattaa olla sinulle kuin pelastava oljenkorsi. Tartu siis tähän ja päätä tehdä asialle jotain.

Uusi uljas elämäsi on vain lujan päätöksen päässä.

Matalan GI:n ruokavalion eli alhaisen glukoosi-indeksin omaavan ruokavalion eli hitaitten hiilihydraattien pitäisi laihtumisen lisäksi muun muassa myös vahvistaa sydäntä, parantaa immuunijärjestelmää, hidastaa ihon vanhentumista, tuoda helpotusta akneen ja rasvaiseen ihoon. Iho pysyy sileämpänä ja rypyttömämpänä. Hitaat hiilihydraatit lisäävät myös vireystasoa, ja naisilla etenkin PIMS-oireet ja vaihdevuosien aiheuttamat oireet lievenevät tai jopa katoavat kokonaan. GI-dieetti edistää myös, luuston, hampaitten, hiusten ja kynsien hyvinvointia. Tästä dieetistä löytyvät kaikki elimistolle tärkeät ravintoaineet. Kyse on oikeista valinnoista, esim.: Syöt leipää, mutta mitä leipää? Juot maitoa, mutta mitä maitoa? Jne.

Sanomattakin on selvää, että tämän uuden ja uljaan dieetin valinneet eivät enää käytä mitään myrkkyjä: tupakkaa, alkoholia, liiallisia ja turhia lääkeaineita tai muita huumeita. Ainoastaan lääkärin määräämiä lääkkeitä ... ei muita. Jos olet aikaisemmin syönyt aivan liian vähän kalaa, niin on hyvä aluksi ottaa pari kalanmaksaöljytablettia päivittäin. Hyvä sääntö olisi, että yrittäisit ainakin 2 kertaa viikossa syödä kalaa. Lohi on parasta pikaruokaa. Paistat lohipalan nopeasti vaikka ilman rasvaa teflonpannulla. Kun syöt oikein, niin et tarvitse vitamiinipillereitä eitkä muita lisäaineita.

Tämän uuden ja uljaan dieetin noudattaminen tarkoittaa lyhykäisesti sitä, että joudut melko varmasti ilmeisesti itse laittamaan tästä lähtien oman ruokasi, (jollei huushollisasi ole toista kokkia), koska et enää voi ostaa valmiita pikaruokia kaupasta tai käydä pikaruokalassa. Tasokkaissa ja hyvissä ravintoloissa osataan jo valmistaa ruoka-annoksia terveellisen GI- periaatteen mukaan, ja niissä noudatetaan mielellään toivomuksiasi. Jos suosikkiruokapaikassa ei osata tai ei haluta noudattaa toivomuksiasi, niin vaihda pikaisesti ravintolaa. Seisovista, buffé-pöydistä napsit lautasellesi ruokaa vain G1-periaatteen mukaan.

Ensiäkkiseltä voi sinusta tuntua, että et voi oikeastaan enää nauttia mitään herkkuja: ei mitään lasgnea, pizzaa, pastaa tai ihania piirakoita. Mutta näin ei ole, esim.pizzapohjaan käytät valkoisen vehnäjauhon sijasta täysjyväjauhoja. Periaatteessa kaikki ruokalajit voidaan valmistaa tämän dieetin periaatteitten mukaan terveellisesti, jopa hampurilaisetkin.

Nopeiden hiilihydraattien poisjäämisen ansiosta verensokerin vaihtelut vähenevät, jolloin riski sairastua 2-tyypin diabetekseen, sydäntauteihin ja muihin kroonisiin vaivoihin pienenvät. Saat paremmat kolesteroliarvot, koska hyviä rasvoja syödään prosessoidun hiilihydraatin sijaan, ja mikäli vähähiilihydraattiseen ruokavalioon lisätään vielä liikunta ja lihaskuntoharjoittelu, niin silloin lähes kaikki painon pudotus tapahtuu rasvakudoksesta eikä lihaksista.

Näin muuttuu elämäsi:

  • Mahdollinen kasvisten, varsinkin tuoreiden kasvisten lisäys entiseen verrattuna
  • Mahdollinen siemenien ja pähkinöiden lisäys (pellava, auringonkukka, seesami, cashew)
  • Ruokavaliota aloitettaessa nesteen ja glykogeenin vähenemiseen perustuva painon pudotus (jopa 4 kg /2 vk), joka motivoi laihduttajaa
  • Pitkällä aikavälillä voimakas laihtuminen, varsinkin sairaalloisen lihavuuden ollessa aluksi kyseessä
  • Einestuotteiden, pikaruoan, pikkunaposteltavan sekä pitkälle raffinoitujen elintarvikkeiden osuuden vähenee ruokavaliossasi
  • Alkoholijuomien, varsinkin oluen, käytön väheneminen ja mieluummin kokonaan lopettaminen. Alkoholi on myrkkyä ... se pehmentää aivot. Raittius on ihana asia.
  • Tuoretuotteiden osuuden kasvaminen ruokavaliossa
  • Prosessoitujen elintarvikkeiden välttäminen laskee myös transrasvojen (keinotekoisesti kovetettuja kasvisrasvoja) osuutta rasvasaannossa
  • Vähärasvaista ruokavaliota tehokkaampi metabolisen oireyhtymän torjumisessa. Jos kalaa ja kasvisöljyjä suositaan lisää omega-3-rasvahappoja ( parantaa ihoa ja hiuksia ).
  • Ravinnon kovan rasvan osuuden vähentyessä veren kolestoroliarvot paranevat: LDL:n määrä laskee ja HDL pysyy vakiona. Rasvamäärän vähentäminen laskee molempia.

Jos olet kiinnostunut karbbareiten tukiryhmästä, niin juttele ystävillesi ja perusatkaa tukiryhmä alueellanne. Ideana olisi panna alulle kaikkialla Suomessa eri paikkakunnilla jonkinlainen laihdutus rinki, josta saisi pika-apua juuri silloin, kun on tosi vaikeata. Joskus pelkkä puhuminenkin auttaa. Ja yhdessä yrittäminen kannustaa jaksamaan. Ja ilman muuta tämä laihdutusrinki pitää olla toteutetu vapaaehtoisvoimin. Kaikenlainen rahastus ja rikastuminen sillä, että auttaa toista laihtumaan on törkeätä ja syvästi paheksuttavaa. Siis, älä yritäkään tehdä tästä bisnestä.

Tsemppiä - ja eiku karbbaamaan!

Takaisin

Design downloaded from free website templates.