HEJ DU OPTIMIST!

Ingen skulle väl fortsätta att vara biodlare om han eller hon inte också är en stor optimist. Vi biodlare lägger ju alltid det gångna året bakom oss, oberoende hur bra eller dåligt resultatet blev och ser fram mot den nya säsongen likt ett barn inför julafton. Det är tydligen ett tecken på obotlig optimism och framtidstro att biodlare inte slänger yxan i sjön vid minsta motgång, utan tappert kämpar vidare i tron att allt kan göras bättre. En i sanning berömvärd inställning.

Det har ju förändrats en del i föreningens organisation och verksamhet i och med det nya årtusendet. Höstmötet kunde ta i bruk föreningens nya stadgar och den nya styrelsen är således vald för två år i sänder. Projektet Biodling i Österbotten fick en förlängning till den 31 januari 2000, men är nu definitivt avslutat. Den utrustning som föreningen fått överta från projektet i form av vaxsmältare, ramkokare, vaxgryta, gjutform m.m. är i cirkulation bland föreningens medlemmar. Men vi tar väl allt i tur och ordning.

FÖRENINGENS HÖSTMÖTE 31.10.1999

Som tidigare nämnts har nu föreningens nya stadgar tagits i bruk och enligt dem skall styrelsens ledamöter väljas för två år i sänder och så att varje ledamot har en personlig ersättare. Vidare stadgas att hälften av styrelsens ordinarie ledamöter och deras ersättare står i tur att avgå varje år. För att få denna cirkulation av styrelsemedlemmar att fungera tillgreps lottdragning, varvid följande ledamöter och deras suppleanter valdes för endast ett år, Guy Norrbygård, Per-Erik Nordmyr och Gustav Lundström, övriga sitter en period av två år. Höstmötet utsåg endast ordföranden i den nya styrelsen och styrelsen har senare konstituerat sig som följer:

Ordföranden Anders Nyman ersättare Eva-Stina Krooks
Viceordförande Gustav Lundström -"- Peter Wörgren
Sekreterare Guy Norrbygård -"- Britt-Mari Björkfors
Kassaförvaltare Håkan Wikström -"- Harry Salo
Ledamot Christian Storm -"- Dorothea Stenros
Ledamot Per-Erik Nordmyr -"- Olav Rosenholm

Höstmötet valde också Tomas Regnell och Hardy Håkans till föreningens revisorer med Ulla-Maj Hagvik och Göran Granholm som ersättare.

Vid styrelsens sammanträde den 20 januari 2000 beslöts att föreningens vårmöte ( så benämnt enligt de nya stadgandena) hålls den 16 april på Restaurang Strand Mölle i Molpe kl. 13.00, se vidstående kallelse. Föreningens styrelse sammanträder dessförinnan på samma plats kl. 10.30.

Som nämnts i inledningen överlämnades projektets "kvarlåtenskap" till Svenska Österbottens Biodlare r.f. för att genom nämnda förening stå till medlemmarnas förfogande. En inventarieförteckning över denna egendom finns bifogat längre fram.

Det som här följer är en presentation av apparaterna och något slag av användarinstruktion. VAXSMÄLTARE, RAMKOKARE och REFRAKTOMETRAR finns i dubbla uppsättningar och dessa är tänkta att i huvudsak cirkulera inom följande områden. Södra området är Korsholms kommun och söderut, utrustningen handhas och bokas av Christian Storm, Långmossavägen 19, 66140 Övermalax, telefon 365 4448.

Norra området är tänkt från Maxmo - Vörå och norrut. Utrustningen handhas och bokas för närvarande av Håkan Wikström, Ytteressevägen 414, 68820 Esse, telefon 766 2093 eller 050 322 4450

Beträffande Refraktometrarna kan det i många fall vara smidigare att besöka någon av personerna som handhar dem för att få honungens vattenhalt fastställd än att skicka mätarna med post.

VAXGRYTAN och GJUTFORMEN finns för närvarande endast i en uppsättning och förvaltas och bokas av Håkan.

VAXSMÄLTAREN

  • Fyll upp med vatten tills det rinner över i påfyllnings eller utloppsröret.
  • Anslut till jordat uttag, 10 - 16 A ( uppvärmningseffekt = 2000 W )
  • Sätt ner vaxuppsamlingsbrickan i smältarens botten
  • Plastskålen för vax kan gärna få ca 2 cm vatten på botten för lättare löstagning av vaxklumpen.
  • I ramkorgen sätts ramarna med ändan ner i två rader med 8 - 9 st. i varje tvärs över korgen.( Langstroth )
  • Fyll på med vatten minst var tredje timme. ( elementet förstörs om det inte befinner sig under vatten )

Normalt är en sats ramar klar inom 3 timmar, men beroende på vattnets temperatur kan den första satsen behöva mer tid. Vid byte av sats, lyft ur korgen och slå av, borsta eller blås av ramarna med tryckluft ner i korgen. Töm korgen på avfallet mellan varje sats.

Smältaren fungerar bäst i uppvärmt rum typ garage eller liknande, ifall du måste använda den utomhus vid kallare temperatur ( ner till + - 0°) eller vid blåsigt väder bör den förses med något slag av värmeskydd för att alls fungera.

RAMKOKAREN

(kokaren som är av egen konstruktion har inte fastnat på någon bild ännu)

Ramkokaren kan användas utomhus åtminstone ner till - 5°, men för både smältaren och kokaren bör användaren se till att dessa inte skadas av tillfrysande vatten. Skador på apparaterna och speciellt el-utrustningen måste ovillkorligen repareras innan fortsatt brukande.

VAXGRYTAN

Grytan är termostatstyrd och har en separat insats av rostfritt stål. Det vax som kommer från smältaren är ju ganska orent och bör före gjutning av vaxmellanväggar rengöras på något sätt. Lämpligen görs detta i vaxgrytan genom att smälta upp vaxet och skopa över det i något koniska plastbehållare ( godislådor av plast fungerar utmärkt). Efter att vaxet stelnat (låt vara till följande dag) slås vaxbiten ur lådan och avlagringen på undersidan kan nu hyvlas bort med t.ex. en osthyvel. Vaxet är nu renat för gjutning av vaxmellanväggar, glöm dock inte att hälla i ca 3 liter vatten inuti insatsen före vaxet fylls på.

Några punkter för grytans handhavande

  • Bind ihop grytans och insatsens handtag, detta för att insatsen skall hållas nere fastän mängden i den minskar. (tillverka en snabbkoppling den som har tid)
  • Fyll på insatsen med ca 3 liter vatten och själva grytan upp till dess övre kant.
  • Anslut till jordat uttag 10 A (uppvärmningseffekt 1500 W) och ställ termostaten något över 90° . Fyll insatsen med vax.
  • Den slutliga bottensatsen som inte längre kan användas för gjutning, får bli kvar att stelna i insatsen och grytan, den går då att stjälpa ur följande dag och har då ett tunt skräplager under som kan hyvlas bort.
  • OBS inga mekaniska verktyg får användas för att t.ex. lösgöra vax ur insatsen, använd då istället varmluftsblåsare eller hett vatten utanpå. I det följande kommer gjutformen att presenteras och den kyls med rinnande kallvatten. El och vatten eller rättare sagt vatten-ledningar är en farlig kombination om inte el-utrustningen är i skick. Därför se till att grytans el-utrustning inte är skadad eller att skarvdonenen befinner sig i en vattensamlig och att grytan faktiskt är anslutet till ett uttag som är rätt jordat.
  •  

    GJUTFORMEN

    Det finns nu också en gjutform för egen tillverkning av vaxmellanväggar. Tyvärr har vi upptäckt ett konstruktionsfel i kylkanalernas anslutning till den undre formen. Felet yppar sig på följande sätt: Den lilla vaxmängd som rinner ner vid gångjärnssidan på formen kyls snabbt ner över de två kylvattensanslutningarna som befinner sig strax under gångjärnet. Detta medför att vaxlagret småningom byggs upp ovanpå kylkanalerna och arbetar sig under silikonplattan (präglingsverktyget) med den påföljd att den färdiga vaxmellanväggen småningom får felaktigheter. Tyvärr finns nu inget annat att göra än att med jämna mellanrum försiktigt ta bort dessa vaxanhopningar. ( Har någon en lösning på hur silikonplattan kunde "limmas" fast för gott?).

    Då skulle formen beställas i ett större format som går att skära ner till de mer udda formaten Svea, Gerstrung; Gjutformen är avsedd för format Langstroth, men i en framtid hoppas vi på att kunna beställa ytterligare en uppsättning av vaxgrytan och gjutformen. Dadant och liknande, givetvis går det också att skära ner kakorna till Langstrothformat.

    Hur formen används:

    Det sägs att övning ger färdighet och det gäller även här. Om formen öppnas för snabbt rivs kakan sönder och omvänt gör en för lång kyltid kakan spröd. Bäst är om kakan känns något ljummen och mjuk när den tas ur formen.

    PROBLEM!

    Efter att formen nu har varit ute hos tre användare är den tillbaka hos mig för reparation av den undre silikonplattan, orsakat av den konstruktionsmiss som tidigare omnämnts. Jag hoppas att reparationen skall kunna genomföras och att formen igen kan börja cirkulera.

    REFRAKTOMETER

    Refraktometern används för att mäta honungens vattenhalt, tillvägagångssättet är att sätta en droppe flytande honung mellan det uppvikbara plastlocket och instrumentet och
    därefter klämma ihop.Värdet kan därefter avläsas när man kikar igenom instrumentet. Fukthalten avläses som en tvärsgående rand mot instrumentets skala och fukthalten anges i % i den vänstra skalan och Brix i den högra. För en hållbar lagring bör honungens vattenhalt inte överstiga 20 %. För övrigt kan påminnas om att man inte skall burka den honung som skall avyttras följande år alltför tidigt, om man nu inte ympar den eller att honungen annars har börjar kristallisera. Detta för att undvika att honungen skiktar sig i burkarna, vilket ser ganska oaptitligt ut.


    BYAMÖTEN eller BITRÄFFAR

    I mars kunde föreningens biodlare samlas till diskussion om biodlingen eller kanske blev det bara ditt och datt? Vad dessa samlingar skall kallas är än så länge ovist, därför rubriken. Men det finns tydligen ett intresse av en fortsättning och därför blir det en ny runda som hålls enligt tidpunkt och plats som nedan.

    26 april kl. 19.00 på Hotell Polaris i Edsevö.

    27 april kl. 19.00 hos Sven Kullbäck Veikars, Lillkyrovägen 244.

    Sven bjuder på kaffet!

    27 april kl. 19.00 på City Café i Vörå.

    3 maj kl. 19.00 på Pörtteborg ( Neste ) i Pörtom.

    Det är möjligt att vi efter samling på nämnda platser avviker till någon bigård eller annan intressant plats! Detta gäller väl inte Svens gäster?

    Mätsamhälle

    Vi har genom projektet skaffat en digitalvåg och en väderstation. Med hjälp av dessa kommer vi från och med i vår att börja samla in mätdata från ett bisamhälle. Tanken är att om några år kunna vissa slutsatser, t.ex. när det lönar sig att ha ett starkt samhälle i våra trakter.

    Informationen kommer att samlas in från två gånger i timmen på natten till sex gånger i timmen på dagen. En dator som instrumenten är kopplade till kommer att sköta den här uppgiften.

    Mätresultaten kommer att sammanställas ungefär en gång i veckan. Resultaten kommer att finnas på föreningens hemsida www.multi.fi/~svobbiodlare, men vi kommer också sätta in sammandrag i medlemsinformationen.

    Vågen

    Vågen är en digitalvåg från A&D Instruments och typen är FG-150. Vågen har en kapacitet på 150 kg och en upplösning på 50g. Vågen kan anslutas till en dator, vilket vi kommer att göra i vårt fall. Användningstemperaturen är från -10°C till +40°C, vilket tyvärr medför att vi inte kan använda den utomhus på vintern.

    Väderstationen

    Väderstationen är från Davis Instruments och är av typen Weather Wizard III. Den kan mäta temperaturen inomhus och utomhus, vindriktningen, vindhastigheten, hur mycket utomhustemperaturen påverkas av vindhastigheten och regnmängden.

    Väderstationen kommer troligtvis att vara i bruk året om. Under vintern kommer resultaten troligtvis att sammanställas ungefär en gång per månad.

    Programmet

    Programmet som samlar in mätdata har gjorts av Anders Nyman och är Windowsbaserat. Från användar-gränssnittet kan man se vad resultaten har varit under de senaste timmarna. Man kan också ändra antalet mätningar per timme.

    Mätningarna sparas i en datafil genast efter varje mätning. Detta borde medföra att ingen mätdata går förlorad även om det sker ett strömavbrott. Om det blir ett längre strömavbrott blir det ett uppehåll i mätningarna så länge som strömavbrottet räcker.

    Från datafilen hämtas mätresultaten senare för att sammanställas och publiceras.

    Placeringsort

    Under åtminstone första sommaren kommer det att vara placerat i Terjärv. Detta p.g.a. det kommer troligtvis att uppkomma en del problem och ändringsbehov under inkörningsskedet. Det kommer att finnas möjlighet att bekanta sig med systemet på ort och ställe när systemet har tagits i bruk. Intresserade kan kontakta Anders Nyman på tel. 0500 165 170.

    Sammanställning

    För tillfället finns inget exempel på hur sammanställningen kommer att se ut. Utformningen kommer att ske när det finns verkliga mätdata att tillgå.

    Vidareutveckling av systemet

    Om det finns tid och resurser så är det tänkt att det ska gå att mäta även lufttrycket, luftfuktigheten och soltimmar/ljusstyrka i ett senare skede med hjälp av systemet.

      

       

    Inventarieförteckning

       
       

    Från projekt Biodling i Österbotten

       

    Anskaffad:

    Nummer:

    Objekt

    Inköpsvärde

     

    11.9.1998

    1

    Videofilm, Blommor och bin

    78,00

     

    11.9.1998

    2

    Videofilm, Honung

    78,00

     

    11.9.1998

    3

    Videofilm, Om Biodling

    202,00

     

    11.9.1998

    4

    Videofilm, Biet

    78,00

     

    11.9.1998

    5

    Videofilm, Svenska Bifilmen

    78,00

     

    11.9.1998

    6

    Bok, Bin till Nytta och Nöje

    128,00

     

    11.9.1998

    7

    Bok, Biodlingens grunder

    134,00

     

    11.9.1998

    8

    Bok, Drottningodling för vanligt folk

    37,00

     

    11.9.1998

    9

    Bok, På jakt efter de bästa bistammarna

    53,00

     

    11.9.1998

    10

    Bok, Drottningodling i praktiken

    87,00

     

    11.9.1998

    11

    Bok, Drottningodling

    28,00

     

    11.9.1998

    12

    Videofilm, Biodlare

    78,00

     

    30.9.1998

    13

    Bok, Biodling med varroakvalster

    35,00

     

    30.9.1998

    14

    Bok, En biodlares bröd

    15,00

     

    30.9.1998

    15

    Bok, Biodlarens kokbok

    42,00

     

    30.9.1998

    16

    Bok, Binas yngelsjukdomar

    39,00

     

    30.9.1998

    17

    Bok, Biväxter som alternativgrödor

    14,00

     

    30.9.1998

    18

    Bok, Honung Vax och Mjöd

    122,50

     

    30.9.1998

    19

    Bok, Pollinering med bin

    14,00

     

    30.9.1998

    20

    Bok, Biet människan och naturen

    105,00

     

    30.9.1998

    21

    Ljusform, No 334, 6 st figurer

    110,50

     

    30.9.1998

    22

    Ljusform, No 538, halmkupa

    134,00

     

    30.9.1998

    23

    Ljusform, No 841, med ängel

    153,00

     

    30.9.1998

    24

    Ljusform, No 757, vridet 24 cm

    249,50

     

    30.9.1998

    25

    Ljusform, No 884, gran

    292,00

     

    21.10.1998

    26

    Vaxsmältare, Giordan för 16 ramar

    3 300,00

     

    17.11.1998

    27

    Bok, Bin och Biodling

    356,00

     

    14.12.1998

    28

    Reklamafischer, etiketten 2 st 70x70 cm

    760,00

     

    5.3.1999

    29

    Ramkokare för vaxramar

    4 019,00

     

    14.10.1999

    30

    Väderstation

    2 061,00

     

    26.10.1999

    31

    Kupvåg, digital

    5 526,00

     

    27.10.1999

    32

    Vaxsmältare, Giordan för 16 ramar

    3 300,00

     

    10.1.2000

    33

    Refraktometer

    650,00

     

    10.1.2000

    34

    Refraktometer

    650,00

     

    10.1.2000

    35

    Temperaturgivare PC

    972,00

     

    10.1.2000

    29

    Ramkokare för vaxramar

    3 963,50

     

    10.1.2000

    36

    Gjutform för vaxkakor

    3 500,00

     

    10.1.2000

    37

    Regnmätare till väderstation

    732,00

     

    10.1.2000

    38

    Elkabel, skarvsladd 20 m

    149,00

     

    10.1.2000

    39

    Elkabel, skarvsladd 20 m

    149,00

     

    10.1.2000

    40

    Vaxgryta

    984,00

     
       

    Totalt inköpsvärde:

    33 456,00

    33 456,00

             

    Brukstid

     

    Övrigt

    Värde den

     
         

    1. februari 2000

     

    1.01.00 - 31.12.00

      EAN-koder

    1 189,00

     

    1.01.00 - 31.05.01

      Internetabonnemang

    720,00

     

    1.01.00 - - -

      Etiketter för honungsburkar

    10 614,00

     

    1.01.00 - - -

      Frimärken + kontorsmaterial, för ca

    1 200,00

     
         

    13 723,00

    13 723,00

       

    Totala värdet:

     

    47 179,00

     

     Kassarapport och resultat för år 1999      
    Ingående saldo 1.1.1999

    2 182,59

       
    Medlemsavgifter 90 st X 70,- + 2 st X 70,-

    6 440,00

       
    Kursarangemang

    1 050,00

       
    Försäljning av etiketter för honungsburkar

    1 680,00

       
    Frivilliga verksamhetsbidrag

    700,00

       
    Privatfinansiering av proj. Biodling i Österbotten    

    5 000,00

    Bidrag till styrelsens rese och telefonkostnader    

    4 000,00

    Ersättning för resekostnader, FBF-s årsmöte    

    347,00

    Bankens serviceavgifter    

    124,45

    Depositionsräntor

    15,28

       
    Överskott från föreningens sommarträff

    345,00

       
    Deltagarnas andel i sommarträffen

    4 400,00

       
    Kostnader för arangemanget av sommarträffen    

    5 600,00

    Deltagaravgifter i studieresan

    13 510,00

       
    Studieresa, Svanbäcks Bussar    

    13 142,00

    Kaffe och bröd vid sommarträffen och styrelsemöten    

    620,00

    Övriga intäkter

    26,00

       

    Kontots saldo: 31.12. 1999

       

    1 515,42

    Balans :

    30 348,87

     

    30 348,87

           

    Resultat 1999

         
    Fritt eget kapital 1.1.1999

    2 182,59

       
    Minskning av kassamedel

    -667,17

       
    Kontanta kassamedel per den 31.12.1999

    1 515,42

       
    Kapitalfordran, Faktura 9934 etiketter

    210,00

       
    Bundet kapital i form av 2 st etikettförpackningar      
    a´ 210 mk / st =

    420,00

       
    Kassamedel + bundet kapital

    2 145,42

       
           
    Esse den 7 januari 2000      
    Håkan Wikström      

    Revisionsberättelse

    Vi har granskat Svenska Österbottens Biodlare r.f.- s kassabokföring, kassaredovisning och resultat, samt styrelseprotokoll förda under verksamhetsåret 1999. Därtill har vi även tagit del av styrelsens verksamhetsberättelse för nämnda år. Efter utförd granskning avger vi följande utlåtande om kassabokslutet, kassaredovisning och resultat samt protokollföringen.

    Enligt vår mening har god bokföringssed iakttagits vid förande av kassabok och transaktionerna är baserade på verifikat och överensstämmer med kontoutdragen.

    Beträffande uppgjord kassarapport och resultat överensstämmer den till alla delar med förd kassabok. Enligt denna kassarapport har föreningens kassamedel under året minskat från mk 2 182,59 till mk 1 515,42, medräknat bundet kapital har föreningen ett kassaöverskott om mk 2 145,42.

    Protokollföringen från styrelsens sammanträden har följt en god vedertagen standard och bilagor i anslutning till paragrafernas behandling har tillhandahållits i behövlig omfattning. Verksamhetsberättelsen stödjer sig på av styrelsen protokollförda beslut och har den omfattning som kan anses tillfyllest.

    Efter att ha granskat här nämnda handlingar, anser vi att kassabokslutet kan fastställas och styrelsen medlemmar och dess ordförande kan beviljas ansvarsfrihet för den av oss granskade räkenskapsperioden.

    Vörå den 20 januari 2000

    Tomas Regnell Ulla-Maj Hagvik

     

    Svenska Österbottens Biodlare r.f.

    Verksamhetsberättelse 1.1. – 31.12. 1999

    Föreningens styrelse har under detta verksamhetsår bestått av följande invalda ledamöter.

    Gustav Lundström Vörå Ordförande Guy Norrbygård Kronoby Styrelsemedlem
    Anders Nyman Pedersöre Viceordförande Eva-Stina Krooks Vörå Ersättare
    Christian Storm Malax Sekreterare Dorothea Stenros Korsholm Ersättare
    Håkan Wikström Pedersöre Styrelsemedlem och
    Kassaförvaltare
         

    Föreningens styrelse har sammankommit till 5 st protokollförda sammanträden. Föreningens EU-projekt har också detta år tagit en stor del av denna mötestid i anspråk, därtill har även ordinarie vår och höstmöte hållits.

    Ersättarna har även i år blivit kallade till styrelsens sammanträden för att därigenom erhålla ett bredare beslutsunderlag.

    Ur föreningens medlemsregister har under året avlägsnats 4 st forna medlemmar som upphört med biodling, eller på andra grunder ej för närvarande önskar att förbli medlemmar. Trots detta har föreningen detta år haft 92 st betalande medlemmar mot 85 st året dessförinnan. En hel del nya biodlare har också tillkommit under hösten, vilka kommer att inbetala medlemsavgift för år 2000.

    Medlemsavgiften har liksom föregående år varit 240 mk, varav föreningen erhållit 70 mk. För denna 240 mk i är man medlem både i föreningen och Finlands Biodlares Förbund r.f.

    En kurs om honungens kvalitet anordnades den 10 april vid Korsholms Medborgarinstitut , uppslutningen var förhållandevis god med över 40 kursdeltagare.

    46 resenärer fanns med på den studieresa som anordnades genom projektet den 24 - 25 april. Resan gick till södra Finlands yrkesbiodlare. En medlemsresa som pockar på en uppföljning!

    www.multi.fi/~svobbiodlare är adressen till föreningens nya hemsida på Internet. Förhoppningen är att sidan skall utvecklas till ett nav med många funktioner, som i första hand kommer föreningens medlemmar tillgodo.

    Söndagen den 1 augusti arrangerades föreningens sommarträff ute på Mickelsörarna med Hardy

    Håkans som guide. Uppslutningen var överraskande god med 40 deltagare förutom värdfolket.

    Föreningens nya stadgar togs i bruk vid föreningens senaste höstmöte, ur de nya stadgarna kan nämnas att styrelsen skall bestå av 6 ledamöter med personliga ersättare och att dessa personer väljs för 2 år i sänder.

    Föreningens övriga verksamhet har liksom föregående år handlat mycket om projektet Biodling i Österbotten. Av de planerade nybörjarkurserna kunde endast en hållas i Jakobstad under våren. Kurser i drottningodling har därimot hållits både i Jakobstad och Korsholm. Föreningen har även gjort reklam för honung och biodlingen på mässor och andra tillställningar. Föreningens Projektet Biodling i Österbotten har fortgått under året och har fått en tidsförlängning till den 31 januari 2000. Detta projekt kommer att slutredovisas under våren år 2000, men har även i väsentligheter delgivits föreningens medlemmar via utskickande av medlemsinformation.

    Sammanställd i Esse den 10 januari 2000 enligt styrelsens uppdrag.

    Anders Nyman Håkan Wikström
    Ordförande Kassör och projektledare


    EAN-KODER OCH ANNAT

    Det finns ännu en del saker att förmedla som inte kommit med på insidorna och kanske rent av hållit på att glömmas bort. En av dessa är tilläggsetiketten med personuppgifter, ean-koden, best före märkning och innehållets vikt. Priset för den torde bli ca 3 - 4 penni/styck och formatet är tänkt att bli i storlek ca: 37 X 40 mm. Det här är ett självkostnadspris och vi har ännu inte krigat klart om vem som skall åta sig EAN-registret och etikettförmedlingen. Den som förlorar gör jobbet! Men kontakta nu tillsvidare ANDERS.

    Etiketten bör placeras som i vidstående bild för att butikernas streckkodsläsare skall kunna avläsa koden.

    Föreningens nya etiketter "som fanns med i föregående utskick" finns eller kommer att finnas att fås hos följande medlemmar: Christian Storm, Sven Kullbäck, Gustav Lundström, Anders Nyman och Håkan Wikström.

    VARROAKURS?

    Från förbundet har det talats om en ny kurs i varroabekämpning, men i senaste numret av Mehiläinen är det ett skolningstillfälle i honungens kvalitet som omnämns. Vad det nu än blir "närmare information kommer att skickas ut senare" så är platsen NORRVALLA REHAB CENTER och datum den 2l maj, Ari Seppälä blir troligen kurshållare.

    DET ABSOLUT VIKTIGASTE!

    Det var nära att glömmas bort! För att kunna hålla föreningens utrustning i skick

    (vaxsmältare, kokare m.m.) förväntas användaren betala in 50 mk/användningstillfälle till föreningens konto 554809-49689. Alltså 50 mk per gång man använder smältaren och

    kokaren som följs åt och likaså 50 mk för vaxgrytan och gjutformen som också skall följas

    åt och användas tillsammans. Inbetalningen får gärna kallas verksamhetsbidrag.

    STÖD TILL BIODLINGEN

    Det stöd till biodlingen som man nu yrat om i ett års tid "Anneli berättade ju om det här vid vårt besök på FBF-s expedition under vår (södernresa)" har ännu inte fåtts till stånd. Olle, ja han Ohlsson har legat på dem vid FBF-s kansli om ett besked och senaste budet från Heikki Vartiainen är att vi Österbottningar skall lugna ner oss, det finns som han ser det ett gott hopp om ett positivt beslut. Utgångsläget har väl varit ett stöd om 200 mk/samhälle och mera realistiskt kanske stödet kunde bli någonstans mellan 100 och 150 mk. Stödet som redan haft många namn, "arktiskt stöd, foderstöd och liknande" skall enligt uppgift inte bindas till andra faktorer såsom honungspris, skördemängd eller dylikt utan utbetalas oberoende därav. Troligen blir det väl ändå så att man för att ansöka om stödet måste ha minst 10 st. produktionssamhällen.

    Esse den 29 mars 2000

    Håkan